Je boot verzekeren op vakantie

De watersport is een prachtige hobby. Veel mensen met een boot zullen het daar mee eens zijn. Echt watersportliefhebbers zullen dan ook met hun boot op vakantie gaan of deze meenemen op een trailer. Wat is er allemaal nodig als je je boot meeneemt op vakantie? Je zult natuurlijk over een vaarbewijs moeten beschikken. Bovendien moet je in het buitenland het Internation Certificate of Competence (ICC) hebben. Met Klein Vaarbewijs 1 mag je op binnenwateren zoals meren en rivieren varen. Met Klein Vaarbewijs 2 mag je op kustwateren varen.

Dekking bootverzekering

Het is natuurlijk ook belangrijk om een goede bootverzekering af te sluiten als je in het buitenland gaat varen. Denk er goed over na welke risico’s je wilt dekken. Als je alleen schade die jij bij andere mensen maakt wil laten vergoeden, is een aansprakelijkheidsverzekering genoeg. Bij een uitgebreider pakket heb je natuurlijk meer zekerheid, maar je betaald uiteraard ook meer. Je kan ook schade aan je eigen boot laten dekken. Verder zijn er andere opties zoals verzekering tegen diefstal of brand die je kunt overwegen.

Premie

Je gekozen dekking is natuurlijk doorslaggevend voor de hoogte van je premie. Hoe uitgebreider de dekking, hoe meer je vanzelfsprekend betaalt. Je wil natuurlijk zo min mogelijk betalen, maar aan de andere kant ook bij zoveel mogelijk risico’s geld terug krijgen. Deze afweging is hetzelfde als bij andere verzekeringen.

Vaargebied

Een laatste belangrijke factor is het gebied waar je gaat varen in het buitenland. Normaal gesproken weet je vooraf waar je heen gaat. Je zal moeten kijken of je in dat gebied ook wel daadwerkelijk verzekerd bent. Je huidige bootverzekering biedt misschien alleen dekking in Nederland. Je kunt gebieden waar je niet komt natuurlijk uitsluiten zodat je er niet voor hoeft te betalen. De premie voor Europese zeeën is natuurlijk anders dan de premie voor het Caribisch gebied.