Uit onderzoek van financieringsmaatschappij Findio in samenwerking met NovioResearch blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld € 1000 tot € 2500 euro uitgeven aan vakantie. Voor de een is dat weinig, voor de ander een heleboel geld. Omdat niet iedereen met een groot budget reist, leggen we in dit artikel uit hoe je kunt besparen op je vakantie.
Omdat een vakantie nog altijd als een luxeproduct wordt gezien, slaan veel Nederlanders hun vakantie een jaar over. Dat blijkt ook uit onderzoek van Findio, dat is gehouden onder 765 Nederlanders in verschillende leeftijdsgroepen. Daarin komt naar voren dat 25% van de ondervraagden een vakantie bovenaan de bezuinigingslijst hebben staan.
- Boek op tijd
Het is misschien een cliché maar hoe eerder je boekt des te meer je kunt profiteren van aanbiedingen. Bedenk in de winter dus al waar je in de zomer op vakantie wilt gaan. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier de winterblues kunt overwinnen.
Daarnaast is het boeken van een ticket op een doordeweekse dag goedkoper dan in het weekend. De Consumentenbond heeft er onderzoek (2012) naar gedaan en het blijkt dat dinsdagmiddag de beste tijd is om goedkoop een ticket te boeken.
- Stel je, waar mogelijk, flexibel op
Degene die niet vastzitten aan schoolvakanties profiteren vaak van goedkope tickets. Bekijk daarom de aanbiedingen voor buiten het hoogseizoen en ga eens op vakantie in bijvoorbeeld oktober. Kijk dan overigens niet raar op van een flinke hoosbui, want het regenseizoen is in veel landen dan in volle gang.
- Bezoek de landen ‘less traveled’
Ga het avontuur aan en bezoek landen waar je niet of nauwelijks van gehoord hebt. Wat dacht je van Albanië of Macedonië? Misschien niet de eerste bestemmingen waar je aan denkt voor een zomervakantie, maar qua budget, ongerepte natuur en gastvrijheid zeker de moeite waard!
- Blijf online, ook op vakantie
Bijna ieder hotel en elke camping zijn tegenwoordig voorzien van WiFi. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je met je tablet of smartphone direct op zoek kunt gaan naar de laatste regionale aanbiedingen. Denk bij een campingvakantie bijvoorbeeld aan de aanbiedingen van de plaatselijke supermarkt of bij een resort aan lokale excursies. Zo ben je niet afhankelijk van de dure stedentrips die reisorganisaties aanbieden.