Waar je bij een autovakantie op moet letten

Als je met je auto in het buitenland op vakantie gaat, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Check je autoverzekering van te voren en zorg dat je de regels kent die gelden in het land waar je op vakantie gaat.

Je autoverzekering checken

Je kunt op je groene kaart een lijst vinden van landen waar je autoverzekering geldig is. In de meeste landen in de EU en rondom het Middellandse Zeegebied heeft je autoverzekering dezelfde dekkingen als in Nederland. Alleen voor de vakantiebestemmingen Servië en Cyprus geldt in sommige gevallen een beperkte dekking. Kijk hier van te voren goed naar. Vraag het bijvoorbeeld na bij jouw verzekeraar of bij de website Autoverzekering. Hoewel het in veel landen niet verplicht is de groene kaart bij je te hebben, kun je deze toch beter meenemen voor de verzekeringsgegevens en telefoonnummers die je kunt bereiken bij schade of pech.

Aanvullende verzekeringen afsluiten

Bekijk je autoverzekering nog eens kritisch voordat je op vakantie gaat. Heb je alleen een WA-verzekering? Denk er dan over om ook een cascoverzekering voor de vakantie af te sluiten. Deze kun je eenvoudig regelen via je reisverzekeraar. Ook een inzittendenverzekering is aan te bevelen voor als er iets met jou of je passagiers gebeurt. Hetzelfde geldt voor een rechtsbijstandverzekering. En pechhulp is eigenlijk onmisbaar als je met je auto naar het buitenland gaat. Behalve reparatiekosten, zijn dan ook extra verblijfkosten en kosten voor vervangend vervoer gedekt. Voor meer informatie kun je het eerdere artikel lezen met tips over de diverse soorten verzekeringen.

Het lenen van een auto van familie of vrienden

Als je op vakantie gaat met de auto van familie of vrienden, dan ben je verzekerd via de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Het is belangrijk om van te voren duidelijke afspraken te maken over eventuele schade en boetes. Wie zijn auto uitleent, loopt daar een zeker risico mee: het verlies van het aantal schadevrije jaren bij een schadeclaim of het niet terugkrijgen van de auto in de staat waarin je hem hebt uitgeleend. Leg afspraken bij voorkeur vast in een contract. Het is zonde als je na je vakantie ruzie krijgt met familie of vrienden over de auto. Neem ook een ondertekende brief van de eigenaar mee, zodat je in het buitenland kunt aantonen dat de eigenaar de auto daadwerkelijk aan jou heeft uitgeleend.

Goed voorbereid de weg op: 4 tips

1. Gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidshesje, EHBO-doos: ieder land heeft zo zijn eigen regels over wat verplicht mee moet in de auto. Check deze regels van te voren.
2. Een gouden tip: neem altijd een reservesleutel van de auto mee op vakantie die je uiteraard op een andere plaats bewaart dan de andere sleutel.
3. Heb je een navigatiesysteem of een app op je smartphone met flitswaarschuwing? In Frankrijk of Duitsland moet je deze uitzetten en in Zwitserland mag je ze zelfs helemaal niet in je bezit hebben. Voorkom een boete en kijk van te voren welke regels in je vakantieland gelden wat betreft flitswaarschuwingen.
4. Ga voordat je op vakantie gaat nog even met je auto langs de garage voor een zomercheck. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op reis gaat.