Extreme sporten en je zorgverzekering: hoe ruig kun je het maken tijdens je vakantie?

Daar sta je dan. Met je voeten over de reling, gezicht naar de afgrond. Je hartslag neemt toe, en je begint jezelf af te vragen waarom je dit in hemelsnaam ook alweer wilde doen. De instructeur achter je telt af. 3…2…1… Het is tijd voor jouw sprong. Handjes in de lucht, de vrijheid in! Maarre… wat nou als er iets fout gaat?

Verzekerd voor die ultieme adrenalinekick?

Genoeg Nederlanders wagen zich ieder jaar weer aan extreme sporten. Van een bungeejump vanaf de Bloukransbrug in Zuid-Afrika tot wildwaterraften in Nepal. Nederlanders zoeken graag het uiterste in zichzelf en gaan zo nodig iedere keer weer een stapje verder in het verkrijgen van dé ultieme adrenalinekick. Wat veel mensen helaas niet (willen) beseffen, is dat extreme sporten ook fout kunnen gaan. Zodra je eenmaal op vakantie bent, wil je hier natuurlijk ook helemaal niet bij stil staan. Je wilt liever volmondig ‘ja, ik doe het!’ roepen als je oog in oog staat met je uitdaging. Toch is het verstandig te checken waar je wel of niet voor bent verzekerd als je extreme sporten wilt gaan uitoefenen. Gelukkig kun je dat voordat je op reis gaat al controleren.

Waaghalzen binnen Europa

Kosten voor spoedeisende hulp in het binnen- en buitenland vallen onder de basisdekking van je zorgverzekering. Hierbij wordt er tot het Nederlandse tarief vergoed, waardoor je de kans loopt dat je niet al je zorgkosten vergoed krijgt. Daarom is het slim een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten voor eventuele extra zorgkosten. Check hierbij goed of de dekking ook geldt voor extreme sporten, aangezien verzekeraars zelf de voorwaarden mogen stellen bij aanvullende- en reisverzekeringen. Helaas vallen extreme sporten vaak buiten deze voorwaarden. Is dit bij jou het geval? Sluit dan een speciale verzekering voor extreme sporten af, zodat je zeker weet dat je de hulp en vergoedingen krijgt die je nodig hebt.

I’m the king of the world!

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een reis van een aantal maanden naar Azië, Zuid-Amerika of geheel Down Under, Australië en Nieuw-Zeeland dus. Super gaaf natuurlijk om jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur, andere reizigers te leren kennen en je te wagen aan ruige natuurgebieden. De extremiteiten die je in het Nederlandse landschap mist, kan je zeker weten vinden in deze verre landen met alle daarbij behorende sporten.

Extreme landen, extreme verzekeringen

Zodra je buiten Europa gaat reizen zal je jezelf moeten verzekeren voor medische kosten via een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering. Vanuit de basisdekking krijg je dan geen medische kosten vergoed door je zorgverzekeraar. Als je ver van tevoren je reis aan het uitstippelen bent, kan het daardoor lonend zijn te bekijken of jouw zorgverzekering jouw vaccinaties vergoedt. Je zit er natuurlijk niet op te wachten hepatitis mee terug te nemen naar Nederland. Denk er wel aan dat je alleen aan het einde van het jaar, half november tot eind december, kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of verzekering. Reisverzekeringen kun je overigens het gehele jaar door afsluiten. Voor je extreme sporten in het verre buitenland zal je, net als binnen Europa, goed de kleine letters van je aanvullende- en reisverzekering moeten lezen of je recht hebt op vergoeding indien er iets gebeurt. Of je belt je zorgverzekeraar gewoon even op om hiernaar te vragen.

Wat zijn de extreme sporten?

Wat de extreme sporten precies zijn, verschilt per verzekeraar. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste verzekeraars het niet vergoeden als je in je eentje gaat hiken? Zonder tourgids wordt het gezien als een extreme sport en vergoeden vele verzekeraars de kosten niet als het ergens fout gaat gedurende de trip. De meest voorkomende extreme sporten die verder genoemd worden door verzekeraars zijn: bungeejumpen, parachutespringen, ijshockeyen, bobsleeën, rugbyen, (wrak)duiken, kitesurfen, raften en bergtochten voor gevorderde klimmers en hiken zonder gids. Toch verstandig dus om je verzekeringen goed na te kijken voordat je op reis gaat. Zo kun je straks met een gerust hart het vliegtuig in- en uit(springen)!