Hoe kies je een buitenboordmotor voor je vakantie?

Hoe kies je een buitenboordmotor voor je vakantie
Veel mensen gaan het liefst zo ver mogelijk weg als ze op vakantie gaan. Maar in eigen land kun je ook prachtig op vakantie gaan. Bovendien is het nog veel goedkoper ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verblijf aan de Friese meren? Daar kun je prachtig zeilen of er met een motorboot op uit gaan. Voor de optimale beleving is het bij dat laatste essentieel om een goede buitenboordmotor te hebben. Daarom lees je hier waar je allemaal op moet letten bij de keuze voor een nieuwe buitenboordmotor.

Houd rekening met het type boot dat je hebt

Welke buitenboordmotor het meest geschikt is hangt mede af van het type boot dat je hebt. Een sloep en een rubberboot hebben bijvoorbeeld natuurlijk een verschillende motor nodig. Zo heeft een rubberboot genoeg aan 10 pk, terwijl een sloep wel het dubbele vraagt. Hoe groter de boot, hoe krachtiger de buitenboordmotor moet zijn.

Behalve het vermogen zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Eén hiervan is de staart van de motor. Voor snelle boten is een te lange staart bijvoorbeeld een afrader. Heb je een grotere en zwaardere boot, dan is dat juist wel het geval.

En dan is er nog de schroef van de buitenboordmotor. Ook als het gaat om schroeven vraagt ieder type boot iets anders. Wil je met hoge snelheden over het water scheren, of ga je juist voor veel voortstuwingskracht? Het aantal bladen, de soort bladen en de diameter van de schroef hangen allemaal af van dit soort wensen.

Benzinemotor of elektrische motor

Een belangrijke keuze bij het kiezen voor een buitenboordmotor is of je gaat voor een benzinemotor of een elektrische motor. Voor beide uitvoeringen valt wel wat te zeggen. De benzinemotor was altijd de populairste variant. Simpelweg omdat hij een stuk goedkoper was dan elektrische motors, maar ook vanwege het grotere bereik.

Maar langzaamaan is dit aan het veranderen. Elektrische motors zijn bijvoorbeeld tegenwoordig niet meer zo duur. En wat voor veel mensen een belangrijke reden is om er één aan te schaffen is dat ze een stuk beter zijn voor het milieu dan benzinemotoren. Daarnaast is een elektrische motor lichter, stiller en onderhoudsvriendelijker.

Vraag eens een specialist

Ben je er nog niet helemaal uit? Vraag dan eens een specialist in buitenboordmotoren om advies. Veel vaarplezier!