Reiskousen, fitte benen voor onderweg

Reiskousen, fitte benen voor onderweg
In hedendaagse samenleving wordt er veel van het lichaam verwacht. Vaak moet je op je werk urenlang zitten of juist staan, wat een belasting kan zijn op je benen. Ook kan het voorkomen dat je urenlang niet goed kunt bewegen, wanneer je op vakantie gaat en in de auto, trein of vliegtuig naar je bestemming toe reist. Ook dan zul je weinig kunnen lopen, wat je zult gaan merken in je benen. Hierin zal spanning opbouwen en mogelijk ontwikkel je klachten als gevoelens als lamme, dofheid of er ontstaat oedeem in je benen. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om steunkousen om te doen. Ook tijdens het reizen dienen deze reiskousen als een welkome ondersteuning voor je benen.

Steunkousen

Steunkousen zijn een soort dikke panty’s die je helemaal over je benen kunt trekken. Ze geven zo een extra druk aan je benen of armen om verschillende klachten te voorkomen. Vaak zijn dergelijke steunkousen gebreid, variërend tussen vlakbreikousen of rondbreikousen. Bij rondbreikousen zul je minder snel naden treffen, omdat ze buisvorming worden gebreid. Vlakbreikousen bieden meer bescherming tegen vochtophoping, doordat ze stijver zijn. Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen, waarbij gemeten wordt hoeveel druk de kous op de enkel uitoefent. De druk neemt af naarmate je dichter bij de knie komt. De stijfheid die een kous kan bieden, bepaalt de mate waarin de steunkous kan beschermen tegen klachten.

Compressiekousen

Dit type kousen wordt gebruikt bij inspanningen, zoals sportactiviteiten, wandeltochten of intensieve trainingen.  Compressiekousen dienen om de circulatie op gang te houden en klachten te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan uiteenlopende klachten die zich in de benen voor kunnen doen, wanneer inspanning leidt tot overbelasting van de benen. Ze helpen bij zwangerschap, het tegengaan van trombose of spataders en het voorkomen van oedeem in de benen. De graduele compressie die door de kousen wordt afgegeven, vermindert het effect van je klachten. Je zult minder snel vermoeide benen hebben, dikke enkels, of andere klachten ontwikkelen.

In verschillende uitvoeringen

Afhankelijk van het soort ondersteuning dat je nodig hebt, kun je kiezen uit verschillende soorten maten aan steun- of compressiekousen. Er zijn diverse uitvoeringen die elk een eigen mate aan ondersteuning bieden ter voorkoming van klachten. Sommige zullen meer geschikt zijn voor momenten waarop je langere tijd geen inspanning hebt en anderen juist bij intense activiteiten. Ook als je op reis gaat, zijn er steunkousen die je kunnen helpen de lange tocht goed te doorstaan. Zo voorkom je dat je gelijk bij aankomst eerst vermoeide benen hebt, vol vocht of pijnlijke spataderen. Reiskousen bieden je de ondersteuning die je nodig hebt, waardoor je vakantie goed van start kan gaan. Je kunt kiezen uit diverse kleuren, drukklassen of maten, waardoor je benen optimaal beschermd worden.