Lekker roadtrippen langs de Moezel

Wil je er even helemaal uit en compleet iets anders zien dan ons vertrouwde kikkerlandje,  dan hoef je helemaal niet ver te reizen. Met slechts een paar uur rijden zit je al in een schitterende omgeving, vol natuur, cultuur en lekker eten. Bij onze oosterburen in het Moezeldal, wel te verstaan.

De Moezel ligt op ongeveer dezelfde afstand als de Belgische ardennen, maar heeft veel meer te bieden. Je struikelt er over de overblijfselen uit de Romeinse tijd, prachtige middeleeuwse kastelen en schilderachtige dorpjes. Je hoeft je er geen moment te vervelen.

Trier

Trier mooie eerste stop op de route langs de Moezel. Het is de oudste stad van Duitsland en als je geïnteresseerd bent in de oudheid kun je hier dan ook je hart ophalen. Het hoogtepunt zijn de Kaiserthermen. Deze keizerlijke baden waren de grootste baden van het Romeinse tijd en zijn zeer goed bewaard gebleven. Net buiten de stad ligt een Romeins amfitheater.

Vanaf de Porta Nigra, een beeldschone Romeinse Stadspoort, wandel je zo het gezellige stadscentrum in waar je lekker kunt winkelen, rondhangen op de gezellige Hauptmarkt en de imposante St. Peters Dom kunt bekijken. Je kunt je rustig een hele dag vermaken in Trier.

Bernkastel-Kues

De weg langs de Moezel is prachtig. Overal om je heen zie je prachtige wijngaarden, waar de bekende Moselwein vandaan komt. De glooiende bergen, glinsterende rivier en de schattige dorpjes maken de streek bijzonder aangenaam.

Na Trier is het schilderachtige Bernkastel-Kues de volgende stop. Dit prachtige stadje staat vol met vakwerkhuizen. Je kunt er heerlijk door de fotogenieke Altstadt dwalen, de Michaelskirche en de Graacher Port bekijken.

Traben-Trarbach

Bernkastel-Kues gezien? Dan door naar Traben-Trarbach. Traben ligt op de noordelijke oever, Trarbach op de zuidelijke oever. Ook hier heb je een mooi uitzicht over de eindeloze wijngaarden langs de Moezel. De Brückentor, het poortgebouw aan de zuidkant van de rivier is een plaatje en past goed in de sprookjesachtige omgeving.

Cochem

Het levendige, toeristische stadje Cochem is de volgende stop op de route. De imposante Reichsburg torent boven Cochem uit. Ook deze plaats is bezaaid met schilderachtige vakwerkhuizen. Je raakt niet uitgekeken op de mooie gevels en knusse straatjes. Met een stoeltjeslift kun je omhoog naar het Pinner Kreuz. Dit is een kruisbeeld op de hoogste berg van Cochem. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de Moezel. Je kunt in Cochem ook een tochtje maken met een van de vele rondvaartboten.

Burg Eltz

Een eindje van de Moezel af ligt in een bebost dal het middeleeuwse kasteel Burg Eltz. Dit is een van de mooiste, best bewaarde kastelen van Duitsland en die moet je dus ook echt gezien hebben. Over een kronkelig wandelpad loop je door de natuur het dal in naar het kasteel. Onderweg heb je een aantal uitzichtpunten van waaraf je het indrukwekkende bouwwerk kunt bewonderen. Binnen kun je de adellijke wooncultuur door de eeuwen heen zien. In de schatkamer worden kunstvoorwerpen van goud en zilver, ivoor en porselein en historische wapens tentoongesteld.

 Zo plan je deze roadtrip

Als je rustig de tijd wil nemen om alle dorpjes en bezienswaardigheden goed te bekijken, kun je gemakkelijk een week uittrekken voor een tripje naar de Moezel. Check voor je vertrekt de auto, zodat je veilig en onbezorgd kunt reizen. Zorg daarnaast ook voor een goede reis- en autoverzekering.

Overal langs de rivier heb je leuke hotelletjes waar je fijn kunt overnachten, maar je kunt natuurlijk ook gaan kamperen, of kiezen voor Airbnb of bed & breakfasts. Wil je in het hoogseizoen naar de Moezel, dan is het verstandig om van te voren je overnachtingen te reserveren.