Lange tijd strekten de Nederlandse invloedsferen zich tot de aardse uithoeken. Van de Straat van Malakka tot het Amerikaans Continent: Nederland was er. Uiteindelijk zorgde dat ook voor conflicten. Het Verdrag van Londen moest zelfs even redding bieden. Zij het veel onschuldiger, bleef ook Londen niet vrij van onze invloeden. Met onderstaande weetjes bezorg je jouw stedentrip naar Londen een Nederlands accent. Uiteraard zijn het ook handige tips voor unieke trips.
Nederlandse kunst in The National Gallery
De werken van onze grootmeesters zijn geëtaleerd in The National Gallery. Het werk Zonnebloemen van Vincent van Gogh is daar een voorbeeld van. Toch zijn ook de werken van Rembrandt en Rubens er aanwezig. Of hoe Nederlandse kunst ook Londen weet te imponeren.
The Bank of England
In de zestiende eeuw werd Londen bezet door Willem III van Oranje. Deze Glorious Revolution beperkte de rechten van de koning en versterkte het Britse parlement. Die macht zou het nadien nooit meer afstaan. De hedendaagse democratie heeft Groot-Brittannië dan ook gedeeltelijk aan Nederland te danken. Toch waren de invloeden destijds ook groter dan dat. Zo werd bijvoorbeeld de beroemde Bank of England door Willem III opgericht. Een leuk weetje als je het een bezoekje brengt in Threadneedle Street.
Een regering in ballingschap
De Glorious Revolution was niet het laatste bezoek van de Nederlandse machthebbers. Tijdens de Duitse bezetting herhaalde de geschiedenis zich. Ook toen trok het kabinet naar Londen. Deze keer als gasten. Premier Gerbrandy verbleef jarenlang in het Brown’s Hotel. De regering vestigde zich echter in Arlington en Stratton House. In het Brown’s Hotel kan je overigens nog steeds verblijven. Goedkoop is het er echter niet.
The London Eye
In het rijtje bekende Londense bouwwerken, hoort de London Eye zeker thuis. Maar wist je ook dat dit reuzenrad grotendeels in Nederland werd gebouwd? De velgen, poten, aandrijving en besturing zijn allemaal van Nederlandse makelij. Enkel de cabines, de middenas en de lagers werden niet hier gemaakt. Of hoe een van Londens bekendste bouwwerken eigenlijk grotendeels Nederlands is.
Culturele invloeden
Tot slot zijn er ook heel wat moderne culturele invloeden te bespeuren. Eeuwenlang trokken Nederlandse migranten naar het bruisende Londen. Daar bleven ze altijd trouw aan hun culturele afkomst. Voorbeelden zijn er dan ook legio. Jaarlijks verrast ene ‘Black Pete’ bijvoorbeeld de kinderen van Nederlandse expats. Een culturele tip voor jouw trip? In Holborn vind je het Nederlands pannenkoekenhuis ‘My Old Dutch’. Ook vandaag plaatst Nederland duidelijk haar culturele stempel op het multiculturele Londen.