Zeven tips voor veilig internetten tijdens de vakantie

Zeven tips voor veilig internetten tijdens de vakantie

Internetten tijdens de vakantie is vaak niet zonder risico’s. Vooral openbare netwerken zijn geliefde locaties voor hackers en cybercriminelen. Om uit de handen te blijven van dergelijke hackers neem je dan ook maar beter enkele voorzorgsmaatregelen. Toch blijft het ook belangrijk om jouw gedrag aan te passen. Tot slot kan je vaak ook via enkele eenvoudige aanpassingen het veiligheidsniveau van jouw toestel opkrikken. Hoe je dat allemaal in de praktijk omzet? Via onderstaande zeven tips wordt het kinderspel.

# 1. Voer updates uit

Vooraleer je op reis vertrekt, zorg je er maar beter voor dat de software op jouw toestel voorzien is van de laatste updates. Dat geldt zowel voor jouw smartphone als voor jouw computer. Ook applicaties update je maar beter. Uiteraard installeer je nog snel even een antivirusprogramma en sla je voor het vertrek al jouw gegevens op een harde schijf op. Op die manier vertrek je alvast met een optimale beveiliging.

# 2. Laat toestellen nooit onbewaakt achter

Even internetten in de lobby van het hotel, daar is toch niks mis mee? Indien het niet gaat om een openbaar netwerk, is dat inderdaad het geval. Toch let je maar beter op voor kijklustige ogen. Zeker tijdens het intikken van jouw wachtwoord kijk je maar beter even na of niemand over jouw schouders meekijkt. Laat uiteraard jouw toestellen niet onbewaakt achter terwijl je een drankje haalt of geniet van een sanitaire stop.

# 3. Pas de instellingen van jouw toestel aan

Ook de instellingen van jouw toestel kunnen een boosdoener zijn. Zorg ervoor dat jouw toestel bij een time-out steeds overgaat naar het vergrendelingsscherm. Een korte tijdspanne is misschien niet handig maar biedt meer garanties. Gebruik goede en verschillende antwoorden. Ook tweestapsverificatie is een aanrader. Hulp nodig met de instellingen van je smartphone? Studentaanhuis kan je daarbij helpen!

# 4.  Beveilig jouw smartphone

Er bestaan verschillende applicaties om jouw smartphone te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie waarbij je een witte lijst gebruikt: jouw smartphone kan dan enkel contact opnemen met mensen op die lijst. Zo voorkom je dat jouw smartphone verbonden wordt met een peperdure Nigeriaanse betaalrekening. Ook bestaan er applicaties die handige informatie bieden over jouw surfgedrag en internetconnecties. Loopt er onverhoopt toch iets mis? Dan merk je het tijdig op en kan je meteen ingrijpen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar je weet maar nooit…

# 5. Vermijd openbare netwerken

Openbare netwerken vormen in de praktijk nog steeds het grootste risico. Niet alleen gegevensdiefstal maar zelfs malware behoort tot de risico’s. Hoewel er verschillende methoden bestaan om de veiligheid ook hier te verhogen, blijft het advies dat je zo’n openbare netwerken maar beter niet gebruikt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door vooraf te kiezen voor een SimOnly abonnement met internet. Zo kan je op jouw eigen mobiel netwerk surfen. Vooral nu de Europese roamingkosten afgeschaft zijn, is dat een ideaal alternatief voor het mifi-apparaatje. Voor vakanties buiten Europa, denk onder andere aan Zwitserland of Turkije, is zo’n mifi-apparaat echter wel nog steeds handig.

Toch even kijken op een openbaar netwerk? Zorg er dan voor dat ‘automatisch delen van bestanden’ is uitgeschakeld en dat je geen persoonlijke gegevens prijsgeeft. Vooral financiële transacties voer je niet uit via een openbaar netwerk.

Ga je op vakantie met de kinderen? Geef hen dan ook een woordje uitleg over de risico’s van het internetten in het buitenland. Dat ze niet zomaar verbinding mogen maken met een openbaar netwerk, knoop je maar beter goed in hun oren.

# 6. Let ook op bij beveiligde netwerken

Ook beveiligde netwerken zijn lang niet altijd even veilig. Versleuteling met WPA2 is bijvoorbeeld een must. Lagere versleutelingsstandaarden zijn voor hackers immers nog steeds eenvoudig te hacken. Moet je bij het gebruik van het beveiligd netwerk een update uitvoeren? Doe dat dan niet zomaar en stop meteen de connectie. Mogelijks gaat het om malware.

# 7. Grijp meteen in

Ook bij tip vier haalden we het reeds aan: bij internetfraude is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Blokkeer meteen jouw telefoon en vervang de wachtwoorden. Neem eventueel contact op met jouw bank en doe stante pede aangifte bij de lokale politie. Lukt het niet om de zelf nodige technische acties te ondernemen? Ga dan langs in een computer- of smartphonewinkel waar ze jou vast willen helpen of doorverwijzen.