5 tips voor het overnachten in de bergen

Ga jij ook zo graag de bergen in en heb je besloten er nu eindelijk eens een meerdaagse tocht van te maken? Slapen in de Oostenrijkse, Noorse of Franse bergen: wat een avontuur zo onder de grote sterrenhemel. Bij zo’n meerdaagse wandeltocht is het wel van belang dat je goed voorbereid hebt en wij vertellen je hoe.

1. Huttentocht uitstippelen
Je kunt overal in de bergen wel een huttentocht maken en overdag aan de wandel gaan om ’s nachts te overnachten in een berghut. Vooral in de Alpen en de Pyreneëen zijn er veel berghutten te vinden. Als je ergens anders deze tocht aangaat, pak er dan een gidsje bij en stippel je route helemaal uit aan de hand van de locatie van de berghutten. Op de website van de hutten vind je vaak ook routes.

2. Reserveer je hut
Voordat je aan je wandeltocht begint, moet je eerst de hutten waarin je wilt gaan slapen, reserveren. Vooral in het weekend want dan kan het druk zijn. Sommige hutten zijn tot oktober open, terwijl andere in september al dicht gaan. Beetje vervelend als je straks voor een dichte hut staat..

3. Weer in de bergen
Het is zeer verstandig om te kijken wat voor weer het in de bergen wordt voordat je op pad gaat, zodat je weet wat voor kleding je mee moet nemen. Anders loop je straks kou te kleumen in je korte broek en dat is natuurlijk niet handig.

4. Uitrusting
Wat behoort tot de uitrusting van een bergwandelaar?Hoge bergschoenen zijn een absolute must om bij je te hebben, net als slofjes. Het weer slaat in de bergen snel om (ook al heb je het van tevoren nog gecheckt), dus breng voor alle weersomstandigheden wat kleren mee. Snacks, lakenzak, lightsticks en contant geld, je kunt namelijk niet pinnen in de hutten. Alles gaat natuurlijk in een sterke rugzak.

5. Ongelukken
En als laatste, maar niet als minst belangrijke: wat moet je doen in geval van een ongeluk? Probeer eerst zelf het slachtoffer hulp te bieden door hem of haar te kalmeren en naar de schaduw te verplaatsen. Indien dit niet lukt bel dan een van de alpiene noodnummers (A = 140, CH = 1414, I = 118, F = 15) of het Europese alarmnummer (112). Een deskundige zal dan vragen stellen om te bepalen wat er aan de hand is en hulp sturen.