De wind in de zeilen

Heerlijk ontspannen varen op het water, dat is wat vele mensen in de zomermaanden graag doen. Op de Friese of Zuid-Hollandse meren zie je dan ook talloze witte zeilen voorbijgaan. Zeilen is echter niet een hobby die je zomaar onder de knie hebt. Om het goed te leren kun je het beste lessen nemen op een erkende zeilschool. Je kunt dan kiezen voor privélessen of groepslessen, die vaak worden gegeven in de vorm van een zomerkamp waarbij je een week lang op de school verblijft. Je maakt er ook kennis met de verkeerstekens, die ook op het water voorkomen, en de scheepvaartreglementen.

Veilig het water op
Je leert op de cursus ook alles over de regels die op het water gelden. Wie heeft er bijvoorbeeld voorrang op het water en wat voor artikelen heb je aan boord nodig om veilig het water op te gaan? Je komt op het water vele andere pleziervaartuigen tegen en ook schepen van de beroepsvaart. Om tijdens het varen alles veilig te laten verlopen, moet je een aantal regels in acht nemen. Zo mag je geen alcohol drinken als je aan het varen bent. Vaartuigen die van stuurboord komen hebben altijd voorrang en inhalen doe je met een boot aan bakboordzijde. Zien en gezien worden: zorg ervoor dat je boot is uitgerust met verlichting.

Genieten op het water
Tijdens een zeilcursus leer je hoe je een zeilboot moet optuigen en de alle technieken om volop te profiteren van de aanwezige wind. Naast de gezelligheid is er dus ook veel aandacht voor veiligheid. Een reddingsvest of reddingsboei mag uiteraard niet ontbreken tijdens je vaartocht. Neem geen risico en zorg dat je weet wat je elke situatie moet doen. Alleen dan kun je volledig genieten van je zeiltocht. Veilig varen, je leert het allemaal op de cursus.

Meer praktische informatie en informatie met betrekking tot de regels vind je op de website van de Rijksoverheid.