We weten natuurlijk allemaal dat Nederland aan de kust van de Noordzee ligt, maar weet je ook hoe lang die kustlijn wel niet is: 523 kilometer. Dat houdt niet meteen in dat al het water, dat aan deze kustlijn ligt, direct geschikt is om in te gaan zwemmen, maar er blijft toch genoeg over om niet alleen Nederlanders, maar ook heel veel vakantievierders uit het buitenland naar de Hollandse zee te trekken.
En wat doe je als je daar bent? Juist ja, je gaat zwemmen
Risico’s
Zwemmen in de zee is echter niet geheel van gevaren ontbloot. Ten eerste duurt het een aardig poosje voordat het koude winterwater voldoende is opgewarmd om jezelf erin te wagen. Menigeen zal na de eerste teen direct omkeren en toch maar een zandkasteel gaan bouwen nabij een van de wel warme poelen die door de vloed zijn ontstaan.
Een ander obstakel vormen de kwallen. Zo is bijvoorbeeld de kompaskwal een van de meest voorkomende in de Noordzee en is de beet ervan relatief ongevaarlijk, maar kan toch behoorlijk pijn doen.
Tenslotte is de Noordzee een stuk water waaraan heel wat ontwikkelde landen grenzen en die gaan niet allemaal even netjes om met dat water. Het gevolg is vervuiling.
Bescherming van een ‘natpak’
Ondanks dat alles blijft zwemmen in de zee gewoon een hele leuke bezigheid, en als we ons zorgen maken, kunnen we ons heel goed beschermen met behulp van een wetsuit. Wetsuit betekent letterlijk nat pak en dat houdt in dat niet wij echt nat worden, maar dat de wetsuit zich bezighoudt met vooral de meer ongemakkelijke kenmerken van het zeewater. Het wordt niet echt nat dus, want het materiaal is van zodanige aard en kwaliteit dat het water van de bedekte plaatsen weg wordt gehouden, afstoot eigenlijk.
Je hoeft je ook niet helemaal te bedekken, hoewel dat wel mogelijk is. Je kunt ook slechts delen van het lichaam beschermen, naar gelang de omstandigheden.
Al met al geeft het dan wel een stuk veiliger gevoel bij het zwemmen in de zee.