Handige tips voor je zakenreis

Het is de avond voor je op zakenreis gaat. Je gaat maar eventjes, maar toch twijfel je over wat je wel en niet moet meenemen. Is dat shirt wel handig? Zal ik voor de zekerheid nog een korte broek meenemen, het wordt die paar dagen tenslotte dertig graden? Hoeveel paar schoenen neem je mee? En hoeveel pakken?

Goed voor de dag
Bij de deal die je af gaat sluiten wil je er goed en representatief uitzien. Als je verkeerd inpakt, te warm of te weinig bijvoorbeeld, heb je binnen de kortste keren een crisis. Niemand wil zwetend op de foto staan als de deal beklonken is.

Koffer
Neem in elk geval een attache koffer mee, liefst als handbagage, waar je de belangrijkste spullen in hebt gestopt. Zo kun je ze in het vliegtuig nog eens doorlezen, en heb je ze, als je tas niet aankomt, altijd bij je.

Pak slim in
Als je slechts een pak meeneemt naar het buitenland, draag het pak dan in het vliegtuig, dat bespaart ruimte in de koffer. Draag een mooi paar schoenen onderweg. Vergeet ook de vrijetijdskleding niet, als er bijvoorbeeld een golfuitje op de planning staat.

Lekker ruiken
Zorg voor een kleine toilettas, waar zeker een luchtje in zit. Dit is erg belangrijk in die spannende vergadering. Als je een keertje wilt gaan sporten, neem dan wat sportkleding mee. Met een fris gemoed sluit je veel betere deals.

Voorbereiding
Een belangrijke tip om te voorkomen dat je kleding door rimpels en vouwen wordt aangetast tijdens het vervoer, is door van te voren aan het hotel te vragen of er een mogelijkheid tot strijken bestaat. Is dit niet het geval? Neem – als je ruimte hebt – een klein strijkijzertje mee. Er goed uitzien en je zelfverzekerd voelen is het allerbelangrijkste op een zakentrip.