Help, ik heb een onderhuurder gevonden!

Stel, je woont in een grote, drukke stad als Amsterdam of Rotterdam en je gaat voor  langere tijd op reis. Hartstikke leuk natuurlijk! Maar, wat doe je dan met je eigen stekje? Je wilt er natuurlijk wel weer gewoon je intrek in kunnen nemen als je weer terug komt, maar leeg laten staan is ook vragen om problemen.

Zeg nooit je huur op

De huur opzeggen is net zo min als leeg laten staan een goede oplossing. Zeg je de huur op, dan heb je geen onderkomen meer en laat je de boel onbeheerd achter, dan loop je het risico dat je er bij thuiskomst niet meer in kan. Er zijn tegenwoordig genoeg kapers op de kust die altijd op zoek zijn naar leegstaande huizen of appartementen. Voordat je het weet zitten er misschien wel krakers op jouw bankstel naar jouw tv te kijken, als je weer terugkomt.

Ook al is kraken tegenwoordig een strafbaar feit, daar zit je zeker niet op te wachten. Het is een hele rare gewaarwording, als iemand anders zichzelf jouw huis en inboedel heeft toebedeeld. Daar komt nog bij dat je in eerste instantie je huis niet in kunt.

Zoek een onderhuurder

Je kunt beter zelf iemand zoeken die tijdens jouw afwezigheid in jouw huis gaat wonen. Daar kan je goede afspraken mee maken en bij thuiskomst kan je dan gewoon je eigen huis weer in. Degene die jouw huis ‘onderhuurt’ betaalt huur aan jou en jij weer aan de verhuurder.

Als je met een gerust hart je huis wilt onderverhuren, neem dan van te voren even contact op met de verhuurder. Er zijn namelijk regels aan onderhuren verbonden. Het kan zijn dat het in jouw geval helemaal niet is toegestaan om een onderhuurder in jouw huis te laten, maar dat er wel mogelijkheden zijn voor ‘tijdelijke bewoning’.

Wat doe ik met mijn spullen?

Dat is vaak het volgende probleem. Kijk, als er goede bekenden, zoals familie of vrienden tijdelijk in jouw huis gaan wonen, kan je nog overwegen om bepaalde zaken gewoon te laten staan. Daar kan je dan samen afspraken over maken.

Komen er mensen in jouw huis te wonen die je helemaal niet kent, dan is het natuurlijk geen prettig idee om ze jouw spullen toe te vertrouwen totdat je weer terug bent. Vaak wordt er dan ook voor gekozen om de hele inventaris op te slaan.

Hoe vind ik een geschikte opslagruimte?

Ja, dat is nog weleens een probleem. Opslagruimte is duur! Je kunt natuurlijk vrienden en familie vragen of ze misschien op zolder of in de garage of de schuur nog ruimte hebben om wat spullen van jou tijdelijk op te slaan.

Als je maar genoeg adressen weet waar je iets mag opslaan, kom je er misschien wel uit. Die spullen moeten natuurlijk wel droog en verwarmt opgeslagen worden, anders is de hele boel beschimmeld als je weer terug komt.

Het nadeel van dit soort regelingen is dat je vaak later van alles en nog wat kwijt bent. Immers, je hele inboedel inclusief het grootste deel van je garderobe ligt verspreid over verschillende adressen. Vaak is het dan ook nog een hele onderneming om alles weer tevoorschijn te toveren.

Droge, verwarmde opslag is het beste

Helaas moet je over het algemeen echt de hoofdprijs betalen voor goede en betrouwbare opslag. Gelukkig heb je tegenwoordig in Amsterdam en Rotterdam de mogelijkheid om tegen redelijke tarieven voor korte- of langere tijd spullen op te slaan.