De leukste dingen om te doen op de Waddeneilanden!

De Waddeneilanden, op de basisschool bij topografie door waarschijnlijk iedereen aangeleerd als TVTAS. Dit ezelsbruggetje zorgde er namelijk voor dat je makkelijk kon onthouden hoe de eilanden heetten en in welke volgorde ze geografisch op de kaart te vinden zijn. Alle 5 de eilanden beschikken over een prachtig stukje natuur en bieden verder nog veel andere leuke dingen om een keer te maken.

1. Texel

Het eerste eiland, gezien vanaf Noord-Holland is Texel. Texel is het grootste eiland van Nederland en bestaat uit meerdere dorpjes, zoals het havensstadje, Oude Schild, de aankomstplek van de veerboot, Den Hoorn, het meest noordelijk gelegen dorpje met de vuurtoren, Cocksdorp. Een vakantie naar Texel hoeft niet bij een week te blijven, want ook daarna is er nog genoeg te zien en te doen. Een goed voorbeeld van een plek waar je je niet snel zal vervelen is Oude Schild. In de haven zijn meerdere restaurants en hotels te vinden. Als je hier op het juiste moment naar toe zult gaan, heb je zelfs de kans om mee te maken hoe het is om in een hotel te slapen terwijl je op zee zit. Als de zee getijden goed vallen, kan het voorkomen dat het water op de kant komt en hierdoor de haven onder water komt te staan.

2. Vlieland

Helemaal in de top van Texel, aan de rand van Cockdorp is de boot naar Vlieland te vinden. Het is overigens ook mogelijk om al vanuit Friesland naar Vlieland te varen. Vlieland is één van de kleinste Waddeneilanden en daarom is het ook niet toegestaan om met de auto naar het eiland te vertrekken. Dit is echter geen probleem, want op het eiland zelf rijden er genoeg bussen en is het mogelijk om een fiets te huren. Vlieland staat bekend om zijn prachtige zandstranden. In 2015 werd Vlieland zelfs uitgeroepen tot het beste stand van de Waddeneilanden.

3. Terschelling

Voor de jongeren in Terschelling het uitlaatpunt van Nederland. Elke zomer stappen er dagelijks groepen jongeren op de boot naar Terschelling om een week door te brengen op camping Appelhof en Terpstra. Tevens is op Terschelling ook het Maritiem Instituut Willem Barentsz te vinden. Op deze school worden de studenten opgeleid tot echte mariniers. Maar ook voor een bezoekje aan de prachtige natuur ben je op Terschelling aan het juiste adres.

4. Ameland

Ook Ameland is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Ameland beschikt over een bijzonder natuurgebied, namelijk ‘t Oerd. Dit natuurgebied is alleen te betreden per fiets of wandelend. Het natuurgebied is ook voor de vogelliefhebbers een uitstekende plek om vogels te spotten. In dit natuurgebied is niks anders te vinden dan de ongerepte natuur, waar de mens geen hand in heeft gehad.

5. Schiermonnikoog

In de oorlog hebben de Duitsers ook de Waddeneilanden betreedt. Op Schiermonnikoog is nog steeds een bunker uit de Tweede wereldoorlog te vinden. De Wasserman bunker bevindt zich op enige hoogte, waardoor het een mooie wandeling kan bieden. Eenmaal aangekomen in de bunker is deze van binnen te bezichtigen, maar geeft het ook een prachtig uitzicht over het hele eiland.