Op vakantie met de auto: dit zijn de grootste ergernissen op de buitenlandse snelweg

Met de auto op vakantie. Dat doen veel Nederlanders. Als automobilisten op de rit naar de vakantiebestemming vinden we niets vervelender dan files, wegwerkzaamheden en omleidingen. Maar liefst 61 procent van de automobilisten noemt dit de ergste kwellingen. Ja, een trip maken met de auto geeft vrijheid, maar ook ergernissen. Met 84 procent irriteert bijna heel Nederland zich weleens onderweg naar de vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van AutoScout24. Wat zijn de meest voorkomende ergernissen en flaters?

Buitenlandse rijgewoonten en comfort
Naast de irritatie door die vervelende files, omleidingen en slecht-getimede werkzaamheden – wie plant er nou werkzaamheden aan het wegdek tijdens een vakantieperiode? – zorgt de rijstijl van buitenlandse bestuurders voor heel wat irritatie. Gevolgd door een te warme of koude temperatuur en te weinig zitcomfort in de auto. Dat herkent iedereen waarschijnlijk wel; waar je eerst nog goed zat, is er op een gegeven moment geen houding meer die langer dan een paar minuten comfortabel voelt. Tijd om even een tussenstop te maken? Dat doen we namelijk tot irritatie aan toe ook te weinig.

Reispartner zorgt voor veel ergernissen
De reispartner moet naar blijkt aan bepaalde eisen voldoen wil de rit zo prettig mogelijk verlopen. Drie van de tien ergernissen heeft namelijk betrekking op de reisgenoot. Zo ergert een groot deel zich aan niet goed oplettende en meedenkende partners en aan de rijstijl van de reisgenoot. Ook vindt een deel het storend als de reispartner saai en niet gezellig is. In dat geval is het fijn om een vrouw in de auto te hebben. Aangezien de dames vaak een goede sfeer verzorgen in de auto. Dat vindt 44 procent, terwijl slechts 4 procent de man noemt als het om vermaak in de auto gaat.

Mannen aan het stuur bij lange ritten
Dames zijn goed in het brengen van sfeer, maar mannen hebben ook een belangrijk aandeel in de autorit. Zo zijn ze beter in het rijden van lange afstanden en het rijden op de buitenlandse wegen. Dat is zo volgens de mannen én volgens de meeste vrouwen. Slechts 6 procent van de dames zegt dat zij de vrouw de betere partij vindt in dit geval. Uiteraard zijn de mannen wel wat voller van zichzelf en vindt 64 procent zichzelf zeer geschikt voor het rijden op de buitenlandse wegen. Als die cijfers de harde waarheid zijn, dan is het wel verstandig om de man achter het stuurt te zetten. Heb je minder kans op ongelukken, hoef je tijdens de vakantie geen beroep te doen op je autoverzekering en hou je meer tijd en geld over voor leuke zaken. Kun je als vrouw de boel een beetje vermaken in de auto.

Blunders onderweg
Vrouwen zijn vaak wel wat minder goed in het navigeren van de bestuurder, maar gelukkig zijn er tegenwoordig GPS-systemen. Daarmee zal het aantal ruzies toch wel afnemen? Of toch niet? Als het gaat om de grootste fouten tijdens de rit naar de vakantiebestemming, dan staat ‘verkeerd rijden’ namelijk toch stipt op nummer één. Een kwart van de Nederlanders neemt nog altijd de verkeerde weg en rijdt daarmee helemaal verkeerd. En daar kan niet elk autogezelschap tegen. Flater nummer twee is het onderschatten van een file terwijl hier voor gewaarschuwd werd. Gevolgd door wagenziek worden en het onderkotsen van de auto (ja, echt!). Niet fijn, en een combinatie van bovenste drie klinkt al helemaal als een nachtmerrie.

Voorbereid op pad
Dus… wat staat je te doen als je op vakantie gaat met de auto? Dames, zorg voor vermaak, leer allemaal weetjes (en de route) uit je hoofd en breng zakjes mee – je weet maar nooit. En heren, bereid je voor op een lange autorit en zorg vooraf voor genoeg slaap, zodat je een goed humeur hebt en je die buitenlandse bestuurders, files, omleidingen en verkeerde navigatie-instructies van je vrouw de baas bent. Oh en denk even aan deze to do’s voordat je de auto in stapt.