Op vakantie naar Turkije? Vergeet deze belangrijke dingen vooraf zeker niet te doen!

Turkije is een fraai land. Met de Middellandse Zee in het westen en de Zwarte Zee aan de noordkust staat Turkije bijvoorbeeld garant voor een mooie vakantie vol zon, zee en strand. Maar voordat je op reis gaat kun je het beste je zaken en de bagage in orde hebben zodat je verzekerd bent van een zorgeloze vakantie. Hieronder geef ik enkele aandachtspunten voor jouw reis naar Turkije. Vele dingen kun je namelijk al plannen en regelen voordat de dag aangebroken is dat je op reis gaat naar Turkije. Laat deze tips jou tot advies dienen bij jouw aanstaande vakantie naar Turkije.

Schaf een e-visum aan voor Turkije

Het eerste waar je aan moet denken als je naar Turkije gaat, is dat je een visum aan moet schaffen voor jouw verblijf in Turkije. Ook als je voor langere tijd naar Turkije gaat, is het hebben van een visum noodzaak. Tegenwoordig kun je zeer eenvoudig een visum online aanvragen en bestellen. Een dergelijk visum, ook wel e-visum Turkije genoemd, kun je binnen onafzienbare tijd digitaal of thuis ontvangen. Met het e-visum voorkom je problemen met jouw verblijf in het buitenland. Je zult, indien je in het bezit bent van een visum, geen zorgen hoeven te maken wanneer je bijvoorbeeld voorbij wachtposten of de douane gaat. Ook als je in aanraking komt met de politie of justitie in Turkije, hoef je je geen zorgen te maken als je je kunt identificeren.

Koop een basis taalgids Turks/Arabisch

Als je uit Nederland komt en je gaat naar Turkije dan kun je natuurlijk een schare Engelstalige, Turkse verkopers verwachten. Maar niet alle turken spreken engels laat staan dat alle wegwijzers of menukaarten in het engels zijn. Koop derhalve voor je vertrekt naar Turkije een handige gids die het Nederlands in het Turks vertaald en andersom. Hoewel het natuurlijk slechts de basisprincipes van het Turks betreft, wat je in dergelijke gidsen of boekjes aantreft, zal dit jou zeker van pas kunnen komen als je bijvoorbeeld aan iemand de weg vraagt of iets wilt weten.

Huur een auto in Turkije voor een geplande reis

Als je nog in Nederland bent en aan het kijken bent naar de omgeving waar je resideert in Turkije dan kun je natuurlijk alvast een auto huren als je van plan bent om in Turkije aan sightseeing te doen. Op deze manier kun je een reis of route plannen bijvoorbeeld langs verschillende bezienswaardigheden. Of je nu een auto huurt voor een bepaalde dag of meerdere dagen; met een gehuurde auto kun je gemakkelijker dan bijvoorbeeld het Openbaar Vervoer van A naar B reizen. Houd hierbij ook altijd een kaart van Turkije of de Turkse variant van de tomtom bij de hand; dan kun je je beter oriënteren en zul je gemakkelijker de weg kunnen vinden in een land dat voor jou vreemd is.

Boek een reis langs verschillende bezienswaardigheden in Turkije

Turkije heeft heel veel te bieden. Van ruïnes uit de oudheid, basilieken en paleizen van sultans tot en met natuurschoon. Door jouw resort of hotel, waar je verblijft, als uitvalsbasis naar bepaalde steden of monumenten te nemen, kun je eigengereid een route plannen langs de vele bezienswaardigheden die Turkije te bieden heeft. Van Pamukkale tot en met de ruïnes in Cappadocië; zet dergelijke hoogtepunten van de Turkse cultuur en natuur op de planning om een unieke vakantie te creëren voor jou en jouw partner of eventueel jouw gezin.

Zorg ervoor dat je de benodigde dingen bij je hebt

Heb je genoeg en de juiste kleding mee voor op vakantie naar Turkije. Heb je bijvoorbeeld genoeg casual kleding bij je voor de dagelijkse planning of bijzondere kleding voor bijvoorbeeld etentjes of feestjes? Houd hier rekening mee als je op vakantie gaat. Daarnaast is het bijvoorbeeld, althans in sommige delen van Turkije, raadzaam om zelf water aan te schaffen in lokale supermarkten omdat in sommige delen van Turkije het water te veel calcium bevat dan goed voor een mens is. Tandpasta, ondergoed of tampons; wees er zeker van dat je alles ingepakt hebt voordat je op vakantie gaat omdat dit een hoop bezoekjes aan supermarkten of boulevards scheelt.

Laat je desnoods inenten of neem medicijnen mee

Is het nodig om je in te enten voor bepaalde delen van Turkije? Laat dit dan meteen door de huisarts regelen zodat je geen ziektes riskeert. Daarnaast moet je altijd, als je op vakantie gaat, een medicijnenpas bij jou hebben als je medicatie mee wilt nemen op vakantie. Een dergelijke medicijnenpas vraag je aan bij de huisarts of plaatselijke apotheek en voorkomt dat je problemen krijgt met de overheid als zij er op de een of andere manier achter komen dat je medicijnen bij jou hebt. Dat wil je natuurlijk voorkomen en sla er zodoende acht op dat je medicatie verantwoord meeneemt en aantoonbaar kunt maken dat je medicatie slikt of neemt.