Op wintersport: een goede voorbereiding is het halve werk

Het is nog hartje zomer, maat voor de meeste fanatiekelingen is dit het moment om een nieuwe vakantie te boeken: de wintersport vakantie.

Nederland kent met een gematigd zeeklimaat niet echt ideale weersomstandigheden. Het is geen fijn land om een warme zomervakantie te vieren en ook geen land waar je lekker kunt wintersporten. Gelukkig zijn er genoeg landen om ons heen die deze mogelijkheid wel aanbieden. Veel mensen doen dit dan ook, veel kiezen er ook voor om met de auto te gaan. Niet gek, want je bent dan immers vrij om te gaan en staan waar je maar wil. Je kunt zelf kiezen hoeveel bagage je meeneemt enzovoort. Ook kan je de kosten enorm drukken als je met meerdere mensen reist. Een voordeel van met meerdere mensen reizen is dan dat je de autoreis kunt splitsen, zodat een persoon niet de hele rit hoeft te rijden. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan? Waar dien je nog meer op te letten?

Een auto, meerdere bestuurders

Als verzekerde is het natuurlijk niet zo dat jij de enige bent die in de auto mag rijden. Het is toegestaan om je auto uit te lenen, zolang dit maar niet op regelmatige basis gebeurt. Het is dus geen probleem als een ander een paar kilometer in jouw autootje rijdt. Wel is het zo dat degene op wiens naam de auto staat verantwoordelijk is voor eventuele schade die gereden wordt, niet degene achter het stuur.

Neem de juiste spullen mee

Naast het meenemen van de gebruikelijke bagage is het ook erg aan te raden wat mee te nemen om de auto voor te bereiden op de winterse omstandigheden. Het kan immers zomaar zijn dat je accu het begeeft of dat je handremmen vastvriezen. Veel leed is al simpelweg te voorkomen door ervoor te zorgen dat de auto voorzien is van winterbanden en remmen die goed werken. Vergeet vooral geen koelvloeistof mee te nemen. Een goede tip is ook nog vaseline, dit helpt vrij goed wanneer een deur is vastgevroren. In een eerder artikel geven we je tips voor de belangrijkste zaken voor een wintersport vakantie.

Verzeker je met hulp in het buitenland

Als je echt zeker wil weten dat je geen risico loopt dan kan je er zelfs voor kiezen een speciale module af te sluiten waardoor je gedekt bent in het buitenland. Een buitenlandmodule van een autoverzekering kan bijvoorbeeld hulp bieden in het buitenland bij autopech maar geeft ook vergoeding als de auto ineens gerepareerd dient te worden.
Veel van deze modules dekken daarnaast ook overnachtingen als een auto gerepareerd moet worden of zelfs vervangend vervoer als de auto niet meteen gerepareerd kan worden. Met dit in je achterhoofd is de kans groot dat je met een veel fijner gevoel in de auto stapt.

Dit mag ook zeker niet ontbreken in je auto

Wat extra gereedschap in de auto kan ook nooit kwaad. Denk dus bijvoorbeeld aan een goede ijskrabber of een veiligheidsvest. Maar ook een zaklamp, deken of handschoenen kunnen van pas komen. Het neemt namelijk relatief weinig ruimte in en kan van levensbelang zijn als je het ineens nodig hebt.

Genoeg voor te bereiden wanneer je op wintersport gaat dus. Maar weet dat het belangrijkste is dat je ervan geniet. Jaarlijks zijn er duizenden mensen die de ANWB om hulp vragen maar er zijn er meer dan honderd keer zoveel die op wintersport gaan. De kans dat er daadwerkelijk iets gebeurt is vrij klein.