In de zomer op vakantie met de caravan? Tips om uw reis veilig door te komen op zwarte zaterdagen

Een vakantie met de caravan geboekt naar pakweg de Provence? Heerlijk! De Vaucluse ligt binnenkort aan jouw voeten. Daar kan je genieten van adembenemende landschappen en wandeltochten doorheen lavendelvelden, dit onder het goedkeurend oog van de Zuid-Franse zon. Al dient er eerst nog een helse autotocht te worden overbrugd met verveelde kinderen die zich elke honderd meter afvragen of we er al dan niet bijna zijn. Al zeker op de drukke zaterdagen, ook wel zwarte zaterdagen genoemd, kan deze tocht gepaard gaan met overvolle snelwegen en drukke knooppunten. Vaak vormen zij de oorzaak voor aanrijdingen en letselschade. Dankzij onze tips laat jij je hierdoor niet afschrikken en maken wij er samen het beste van!

Omzeil de drukte

De drukte omzeilen: het is natuurlijk makkelijk gezegd. Jouw vakantie werd nu eenmaal reeds maanden eerder uitgestippeld. Aan de hand van alternatieve routes en een aangepast vertrekuur kan echter al heel wat fileleed aan jou voorbij gaan. Zo kan je via enkele omwegen drukke snelwegen als de Autoroute du Soleil en de A10 links laten liggen. Files vermijden? Dat doe je door op het juiste uur te vertrekken: voor of na de drukke momenten.

Om het lange wachten bij de bekende ‘péages’ te omzeilen, kan je reeds in Nederland een tolbadge aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB. Tegenwoordig kunnen we ook in realtime de te verwachten files op onze route checken met behulp van Google Maps of onze GPS, maak hier dus zeker gebruik van om eventueel last minute de route bij te sturen.

Toch file? Vergeet niet te drinken en wees creatief

Wanneer je uiteindelijk toch in die onvermijdelijke file komt te zitten, kan het wel eens heel erg warm worden. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf voldoende drinken en eten opslaat. Het kan ook een goed idee zijn om even een tussenstop te maken. Je kan eventjes op ontdekking en op zoek naar een fijn restaurant of gewoon de schaduw opzoeken om daar gezellig te picknicken. Nadat jullie voldoende uitgerust zijn, kan je opnieuw de weg op en wie weet zijn de wegen ondertussen weer vrij.

Wat bij pech?

We wensen het uiteraard niemand toe, maar toch kan pech soms in een klein hoekje schuilen. Het is dus zeker aan te raden om reeds enkele noodnummers te verzamelen en ook een goede camperverzekering lijkt ons onontbeerlijk. Hierbij is het ook aan te raden om jullie camper of caravan voor vertrek nog eens grondig te controleren. Je kan hiervoor nog eerst eens langs gaan bij jouw garagist.

Entertain de kinderen

Dat ellenlange autoritten tot frustraties kunnen lijden, hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen. Zeker bij de allerjongsten wordt de verveling hen wel eens te veel. Schreeuwende kinderen kunnen ons afleiden van het verkeer en zo mee aan de oorzaak van een ongeval liggen.

Het is met andere woorden in ieders belang om de kinderen afgeleid te houden, dit kan gelukkig dankzij allerlei denkbare spelletjes die ze in stilte uit kunnen voeren. Niet enkel voor de kinderen zal de tocht op deze manier vlotter verlopen, maar ook jijzelf zal extra relaxt de eindbestemming halen.